Niet roken, veel groenten eten en genoeg bewegen. Dat leefstijl van invloed is op de gezondheid is geen verrassing, maar het effect van gedrag op hart- en vaatziekten is wel héél erg groot. Zo’n tachtig procent van alle hart- en vaatziekten kan voorkomen worden door gezond te leven, zo blijkt uit studies van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Het belangrijk dat mensen hun getallen kennen

Volgens cardioloog Janneke Wittekoek is het belangrijk dat mensen hun getallen kennen. “Ik zou ervoor willen pleiten om de grote jonge groep, dus ook de mensen van onder de vijftig, preventief te checken op cholesterol en bloeddruk. Zeker op jonge leeftijd kun je je nog makkelijk aanpassen en is de gezondheidswinst groter.”

Goede coaching vanuit is ook belangrijk, zegt Wittekoek. “Als het gaat om preventie moet je mensen op een leuke manier informeren. Ze moeten begrijpen wat precies de invloed is, anders gaan ze niets veranderen. Alleen weten dat het niet gezond is, is niet genoeg.”

Zo gezond als een vis?

Dat maar weinig mensen op de hoogte zijn van ‘hun getallen’ blijkt wel na wat navraag in een sportcentrum in Almere. Ron Wortel (63)voelt zich “zo gezond als een vis” maar heeft geen idee van zijn cholesterol en bloeddrukwaarden: “Die meet ik eigenlijk nooit.” Hetzelfde geldt voor de 16-jarige Luca Nendissa. “Mijn cholesterol en mijn bloeddruk? Daar houd ik me nog niet mee bezig.”

Tijd voor een PMO van Bewegen Werkt!

Met een Health Check of Preventief Medisch Onderzoek (PMO) krijgen medewerkers inzicht in hun gezondheid. We checken medewerkers onder andere cholesterol en bloeddruk. Na afloop van de fysieke testen gaan we met de medewerkers op een coachende wijze in gesprek over de resultaten van het onderzoek.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via 053 477 66 46 of stuur een bericht naar info@bewegenwerkt.nl

Bron: NOS